Джексон, Майкл

Сæрибар энциклопеди Википедийы æрмæг.
Перейти к навигации Перейти к поиску
Майкл Джексон
англ. Michael Jackson
Michael Jackson Dangerous World Tour 1993.jpg
Иумæйаг информаци
Гуырæн ном англ. Michael Joseph Jackson
Райгуырды датæ 1958-æм азы 29 августы(1958-08-29)[1][2][3][…]
Райгуырæны бынат
Мæлæты датæ 2009-æм азы 25 июны(2009-06-25)[4][5][1][…] (50 азы)
Мæлæты бынат
Ныгæныны бынат
Бæстæ
Професситæ кафæг, автор-исполнитель, амалиуæгдар, филантроп, кинорежиссёр, сценарист, автобиограф, музыкалон продюсер, киноактёр, актёр, амалиуæгдар, музыкант, студийы музыкант, зарæггæнæг, актёр озвучивания, коллекционер искусства, зарджыты автор, модель, поэт
Сфæлдыстады азтæ 19642009
Хъæлæс тенор[d]
Инструменттæ фортепиано[d][7][7][8], ударная установка[d][9][8] æмæ цæвгæ музыкалон инструмент[d]
Жанртæ поп-музыкæ[d], соул[d], кафæн музыкæ[d], диско[d], рок[d], блюз[d], ритм-энд-блюз[d], фанк[d], нью-джек-свинг[d], хип-хоп, хард-рок[d], Urban contemporary[d], самба[d][9] æмæ данс-поп[d]
Лейблтæ Epic Records[d], Sony Music[d], Motown[d], Universal Music Group[d], Sony BMG[d], Legacy Recordings[d] æмæ Steeltown Records[d]
Хорзæхтæ
орден Заслуг
Grammy Lifetime Achievement Award

Grammy Legend Award[d] (1993)

International Artist Award of Excellence[d]

Генезис[d]

Премия «Грэмми» за лучшее мужское вокальное исполнение в стиле ритм-н-блюз[d] (1980)

премия «Грэмми» за лучший альбом года[d] (1984)

премия «Грэмми» за лучшее мужское вокальное поп-исполнение[d] (1984)

премия «Грэмми» за лучшую запись года[d] (1984-æм азы 28 февралы)

премия «Грэмми» за лучшее мужское вокальное рок-исполнение[d] (1984-æм азы 28 февралы)

Grammy Award for Best Album for Children[d] (1984)

премия «Грэмми» продюсеру года (неклассическая музыка)[d] (1984)

премия «Грэмми» за лучший музыкальный фильм[d] (1985)

премия «Грэмми» за лучшую песню года[d] (1986)

Премия «Грэмми» за лучшее короткое музыкальное видео[d] (1990)

Премия «Грэмми» за лучшее короткое музыкальное видео[d] (1996)

Johnny Mercer Award[d] (2002)

Премия «Грэмми» за лучшую R&B песню[d] (1984-æм азы 28 февралы)

Премия «Грэмми» за лучшее мужское вокальное исполнение в стиле ритм-н-блюз[d] (1984-æм азы 28 февралы)

Автограф
Изображение автографа
michaeljackson.com(англ.)
ВикиКъæбицы логотип Викикъæбицы медиа

Майкл Джозеф Джексон (англ. Michael Joseph Jackson; райгуырдис 1958-æм азы 29 августы Гэрийы, Индианæ — амардис 2009-æм азы 25 июны Лос-Анджелесы, Калифорни) уыдис америкаг зарæггæнæг, зарджыты автор, музыкалон продюсер, кафæг, хореограф, актёр, сценарист æмæ амалиуæгдар. Преми «Грэмми» 15 хатты райста, нымад у поп-музыкæйы тæккæ æнтыстджын æххæстгæнæгыл, хонынц æй «Поп-музыкæйы къарол» дæр. Майкл Джексон стыр бавæрæн бахаста нырыккон музыкæ, кафт æмæ модæмæ.

Майкл Джексон райгуырдис чысыл сахар Гэрийы, штат Индианæ, уыд Джозеф æмæ Кэтрин Джексонты æвдæм сывæллон[10][11]. Майкл рæзыди йæ æртæ хойы æмæ фондз æфсымæримæ, бинонтæ цардысты чысыл хæдзары, кæцыйы хицау куыста æндонуадзæн заводы. Йæ уагъд рæстæг Джозеф æрвыста, йе ’мбæлттимæ цы музыкалон къорд Falcons сарæзта, уый мидæг гитарæ цæгъдгæйæ[12]. Джексонтæ уыд Иеговæйы æвдисæнтæй, Майклы мад аргъуанмæ цæуын байдыдта, лæппуйыл дыууæ азы куы цыдис, уæд. Джексонтæ диныл уыдысты тынг æнувыд, ахуыр кодтой Библи, æмбырдтæм цыдысты, гуырæнбонтæ нæ бæрæг кодтой. 1960-æм азты Джозеф сфæнд кодта йæ хистæр фыртты музыкалон коллектив саразын, уыцы къорды фыццаг уыдысты Джеки, Джермейн æмæ Тито. Майкл сæ репетицитæм кастис, фонд азы йыл цалынмæ нæ сæххæст, уæдмæ[12]. Майкл æмæ Марлон къордмæ куы бацыдысты, сæ фыд къорды ном аивта æмæ йæ схуыдта The Jackson 5[12]. Хистæр Джексон уарзта кæрз дисциплинæ, суанг ма йæ сывæллæтты нæмгæ дæр кодта[13]. Майкл Джексон йæ рæстæг фылдæр æрвыста студиты, репетициты, уынгмæ рацæуын æмæ æндæр сывæллæттимæ ахъазын йæ сæрмæ нæ хаста. Астаздзыдæй сси къорды солисттæй иу[13].

Дискографи[ивын | Бындур ивын]

Студийы конд альбомтæ[ивын | Бындур ивын]

  • Got to Be There (1972)
  • Ben (1972)
  • Music & Me (1973)
  • Forever, Michael (1975)
  • Off the Wall (1979)
  • Thriller (1982)
  • Bad (1987)
  • Dangerous (1991)
  • HIStory: Past, Present and Future, Book I (1995)
  • Invincible (2001)

Йæ амæлæты фæстæ рацыдысты[ивын | Бындур ивын]

  • Michael (2010)[14]
  • Xscape (2014)

Чингуытæ[ивын | Бындур ивын]

Фиппаинæгтæ[ивын | Бындур ивын]

  1. 1,0 1,1 Michael Jackson // Babelio (фр.) — 2007.
  2. Michael Jackson // Discogs (англ.) — 2000.
  3. Michael Jackson // Nederlandse Top 40
  4. 4,0 4,1 Michael Jackson Artist Biography by Steve HueyAllMusic.
  5. Bibliothèque nationale de France идентификатор BNF (фр.): гом бæрæггæнæнты платформæ — 2011.
  6. https://www.europe1.fr/culture/exclusif-voici-lemplacement-exact-du-tombeau-de-michael-jackson-3906414
  7. 7,0 7,1 видео на YouTube
  8. 8,0 8,1 AllMusic (англ.) — 1991.
  9. 9,0 9,1 Montreux Jazz Festival Database
  10. Huxley, Martin. Michael Jackson: In a Class by Himself(англ.). bmi.com (1 March 2001). Датæ: 2015-æм азы 10 майы. Архив 2014-æм азы 30 октябры.
  11. Brown, Geoff. Michael Jackson: Singer whose personal troubles overshadowed his status as one of pop's greatest performers(англ.). Independent (27 June 2009). Датæ: 2015-æм азы 29 июны. Архив 2013-æм азы 21 июны.
  12. 12,0 12,1 12,2 Young, Julie. A Hoosier Thriller Gary, Indiana's Michael Jackson(англ.) // Traces of Indiana : журнал. — США, Индиана, 2009. — P. 16—27.
  13. 13,0 13,1 Verdnik, Janette. Michael Jackson: An Icon of His Time(англ.). The Guardian (31 March 2013). Датæ: 2015-æм азы 29 июны. Архив 2014-æм азы 2 ноябры.
  14. Michael Jackson: MICHAEL | The Official Michael Jackson Site(недоступная ссылка). Датæ: 2010-æм азы 31 декабры. Архив 2011-æм азы 3 январы.

Æддаг æрмæг[ивын | Бындур ивын]